Monday, August 27, 2012

BELETRISTRIKA STRANA KNJIŽEVNOST 3

21272) VJEŠTICA IZ PORTOBELLA , Paulo Koeljo , VBZ Zagreb 2007 , roman, brazilska književnost,
Veštica iz Portobela predstavlja nešto sasvim drugačije od onoga što je Koeljo do sada napisao. To je, između ostalog, ostvareno potpuno drugađijim proznim narativom, jer o glavnoj junakinji govore brojne ličnosti različite po uzrastu, nacionalnosti, obrazovanju, koji na najrazličitiji način osvetljavaju portret glavne junakinje. Na taj način Koeljo postiže nesvakidašnju dinamiku pripovedanja, a i ekspresivan i živ portret glavne junakinje. Stvara se jedna dokumentaristička priča mozaičke strukture, sa elementima enigmatične fabule, a čitalac na momente i sam postaje detektiv, uhoda koji pokušava da otkrije stvarni svet glavne junakinje Atene.
Kuriozitet je u tome da o njoj govore kako oni koji je poznaju, tako i oni koji je nikada nisu videli, tako da se junakinja s jedne strane otkriva, a sa druge skriva. Igra postaje dvostruka – stvarnost postaje iluzija, a iluzija stvarnost te i Atenin portret postaje zagonetan, tajanstven, a poruka nije više nedvosmislena i jasna nego otvorena i višeznačna.

Atena je želela da bude žena XXII veka. Da li je platila cenu? Svakako. Ali bi cena bila još viša da je obuzdavala svoju neobuzdanu prirodu. Biti daleko od anonimne gomile svakako zahteva žrtvu. Svi junaci prethodnih proznih ostvarenja Paula Koelja su savladavali različita iskučenja isključivo kao pobednici. Atena je prva koja na neki način nosi primesu tragičnog junaka.

Atena ima neobičan prirodni dar. Usvojila ju je bogata libanska porodica. Kada u njihovoj zemlji izbija rat koji je ona predvidela, sa ovom porodicom nastavlja život u Londonu. Na univerzitetu upoznaje onoga koji će biti otac njenog deteta. Dva mlada bića premošćuju prepreke i stupaju u brak, uprkos protivljenju njihovih porodica. Ali njihov brak ne opstaje dugo suočen sa izazovima modernog života.

Pošto je i sama postala majka, Atena ne može sebe da spreči da misli na osobu koja je nju dovela na svet, i kreće u Rumuniju u potragu za njom. Ona je Ciganka i zove se Lilijan.

Atena želi da razume kako ju je njena majka mogla napustiti. Ono što će otkriti za vreme ovog putovanja promeniće tok njenog života i života njene okoline.
Tako je rođena ona koju će uskoro nazvati veštica iz Portobela koja će, rizikujući da doživi vlastiti gubitak, staviti sve svoje neobične moći u služenje drugima. mek povez,latinica, 265 strana, CENA 400 DINARA

21273) CARICA , Šan Sa , Laguna Beograd 2006 , istorijski roman, Rođena je u sedmom veku, u doba bajoslovne dinastije Tang. Odrasla je na obali reke Long, gde je naučila da kroti konje. Stupila je u carski Gineceum u kom je živelo 10.000 konkubina. Srela sa ubistvima, zaverama, izdajama. Postala je carica Kine. Upoznala je rat, glad, zarazu. Ona je kinesku civilizaciju dovela do vrhunca. Živela je okružena pesnikinjama, kaligrafima, filozofima. Vladala je najprostranijim carstvom pod kapom nebeskom, u najlepšoj palati na svetu. Postala je Sveti-Car-Koji-Okreće-Zlatni-Točak.Njeno ime je oskrnavljeno, priča o njoj izvitoperena, spomen na nju izbrisan. Muškarci su se osvetili jednoj ženi koja se usudila da postane Car.Prvi put posle trinaest vekova, ona otvara kapije Zabranjenoga Grada.
mek povez,latinica, posveta na predlistu ,353 strane, CENA 250 DINARA

21275) PRVI ČOVEK RIMA 1 -3 ( PUT ČASTI * PUT SLAVE * PUT POBEDE ) , Kolin Mekalou , Laguna Beograd 2003 , istorijski roman, 3 knjige, mek povez,latinica, ukupno 1050 strana, Format: 13x20 cm
VELIČANSTVEN EP...
Put časti je izuzetna priča o ljubavi, ratu, intrigama, izdaji... i najslavnijoj epohi ljudske istorije. Knjiga je prvi deo trilogije koja sačinjava deo najveličanstvenijeg serijala istorijskih romana. Zaprepašćujućom pripovedačkom snagom, Kolin Mekalou - jedna od najčitanijih književnica današnjice - uvodi čitaoca u vrtlog viteštva, strasti, veličanstvenosti, haotičnosti i nezamislivih prevrata koji se zove stari Rim. U ovom gradu, sudbinske i porodične veze spajaju tri naizgled potpuno različita čoveka: Gaja Julija, iz drevne particijske porodice Cezara, za koju se veruje da vodi poreklo od samih osnivača Rima; njegov ugled i veze činile bi ga izuzetno moćnim, da nije oskudnog novčanog stanja. Gaja Marija, izuzetno bogatog poslovnog čoveka i sposobnog ratnika, ali sputanog u vojnom i političkom napredovanju zbog seoskog porekla koje rođeni Rimljani ne praštaju. I Lucija Kornelija, iz upropaštene particijske porodice Sula, čiju ambiciju život nije uništio povlačeći ga po blatu, što se ne bi moglo reći i za njegovu duševnu dobrotu; Sula je zastrašujuć i neodoljiv. U vrenju ljudskog mravinjaka, prestonice čitavog poznatog sveta, niko još ne sluti kolika će se moć uskoro naći u rukama ove trojice ljudi... "Političke igre i mahinacije; ratni užasi i strategije; napeti i neočekivani zapleti... Istorijski roman pun sadržaja... Bogat elegantno uklopljenim istorijskim podacima, prosto grmi u ritmu marša rimskih legija." - Kirkas rivjus "VELIČANSTVEN EP... Priča koja će vas potpuno obuzeti - ne samo zbog vojnih i političkih intriga poslednjih dana rimske republike, već i zbog toga što dočarava kako je bilo živeti, voleti i preživeti u tim ključnim vremenima za našu civilizaciju..." - Los Anđeles tajms Priča koja će vas potpuno obuzeti – ne samo zbog vojnih i političkih intriga poslednjih dana rimske republike, već i zbog toga što dočarava kako je bilo živeti, voleti i preživeti u tim ključnim vremenima za našu civilizaciju...
U drugom delu trilogije Prvi čovek Rima, Kolin Mekalou nastavlja da na čudesan način oživljava jedno veličanstveno, davno prohujalo doba i priča večitu priču o ljudskoj strasti, pohlepi, hrabrosti, častohleplju i ljubavi.
Gaj Marije, napokon konzul, i Lucije Kornelije Sula, napokon senator, kreću za Afriku na čelu svoje neobične vojske da se jednom za svagda obračunaju sa neuhvatljivim i lukavim numidskim kraljem Jugurtom. Tokom tog pohoda, susrešće se s mnogim neobičnim ljudima, od prevrtljivih i sladostrasnih afričkih kraljeva, preko drskih konjanika s darom da nanjuše puževe, do tajanstvenih orijentalnih proročica. Put slave će ih voditi kroz pustinjske oaze do naizgled neosvojivih planinskih tvrđava i kroz strašni, krvavi metež bitaka protiv Jugurtine čuvene numidske konjice.
Za to vreme, germanska najezda približava se rimskim provincijama, i Rim joj u susret šalje veličanstvenu vojsku, na čijem su čelu dvojica vojskovođa koji ne samo da su nesposobni, već i ne podnose jedan drugog...
Ipak,Put slave nije samo priča o vojskovođama, bitkama, političarima i spletkama. U tom nemirnom vremenu dve mlade i lepe devojke, od kojih će jedna postati majka najvećeg od svih Rimljana, pokušavaju da ostvare svoje snove i izbore se za živote kojima žele da žive. Te njihove borbe imaće veoma različite ishode...
Put slave je dostojan nastavak Puta časti, čarobna i nezaboravna priča o velikoj epohi evropske civilizacije i o sudbinama ljudi uhvaćenih u kovitlac istorije.
Ovim romanom Kolin Mekalou majstorski privodi kraju svoju veličanstvenu trilogiju Prvi čovek Rima, neponovljivu priču o jednoj fascinantnoj istorijskoj epohi i ljudima koji su je oblikovali.
Gaj Marije i Sula su po povratku iz rata u Africi konačno obasuti slavom i priznanjima za kojima su toliko čeznuli. Napokon im čak ni njihovi ljuti protivnici, ultrakonzervativni senatori okupljeni oko Marka Emilija Skaura i Kvinta Cecilija Metela, ne mogu uskratiti pravo da povedu svoju sada prekaljenu armiju na sever, i pokušaju da učine ono što nijednom rimskom vojskovođi pre njih nije pošlo za rukom: zaustave ogromnu seobu tri germanska plemena, nepreglednu hordu ratnika, žena i dece, koji su pre mnogo godina krenuli iz svoje postojbine na krajnjem severu kontinenta, i sada žele da se nasele u Italiji.
Dok Marije dovodi do savršenstva svoju nepobedivu ratnu mašinu, Sulu čeka opasan i nesvakidašnji zadatak, zbog koga će putovati zemljama u koje pre njega nijedan Rimljanin nikada nije kročio. Za to vreme, međutim, u samom večnom gradu dva briljantna ali nestabilna čoveka kuju zaveru koja preti da uništi sve što Marije, Sula i njihova prekaljena vojska pokušavaju da odbrane.
Put pobede je kulminacija jednog velikog epa, iz pera verovatno danas najdarovitijeg svetskog autora istorijske književnosti.
CENA 1200 DINARA

21276) GOSPODARI GENA , Majkl Krajton , Blic Beograd 2007 , Majkl Krajton, autor velikog broja priča, romana i filmskih scenarija, otac „tehno trilera”, obradovao nas je još jednim naslovom, romanom Gospodari gena, i po svemu sudeći će ponoviti uspeh prethodnih dela. Nenametljivo osenčeni likovi vas od prve stranice uvode u uzbudljivu i napetu priču, čiji rasplet nećete znati do samog kraja. Autor u romanu pretresa pitanja o zameni gena, transgenskim tehnikama, o korišćenju ljudskog tkiva u medicinske svrhe i postavlja, na kraju knjige, jasne smernice: podaci o testiranju gena bi trebalo da budu javni, zaustaviti patentiranje gena, izbegavati zabrane istraživanja... Ukoliko volite naučnu fantastiku, ovaj pitko napisan roman, sa mnoštvom najrazličitijih likova, i obiljem medicinskih podataka, biće izvrsno štivo za popodnevni odmor. Ako naučnom fantastikom smemo da imenujemo budućnost koja nam već kuca na vrata. bestseler roman. odlično očuvano, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,340 strana, CENA 350 DINARA

21278) CRNA DALIJA , Džejms Elroj , Blic Beograd 2007 , „Crna Dalija“ jedan je od najpoznatijih romana jednog od najkontroverznijih američkih prozaista, DŽejmsa Elroja (pravo ime Li Erl Elroj). DŽejms Elroj je do sada napisao tri romana: Poverljivo iz Los Anđelesa, Moje mračne tajne i Crna Dalija. Svi njegovi romani bave se nerazjašnjenim ubistvima, od kojih je i ubistvo piščeve majke, kada je bio star samo deset godina. Kao inspiraciju da ispiše priču o, do današnjeg dana, nerazjašnjenom ubistvu jedne od najlepših tamnoputih kelnerica sa glumačkim ambicijama, Elizabet Šort (pomenuto ubistvo zbilo se 1947. godine, a jedan od osumnjičenih zbog neuzvraćene ljubavi bio je i poznati glumac i reditelj, Orson Vels), Elroju je kao inspiracija poslužila knjiga DŽejmsa Veba Značka, istorija policije Los Anđelesa. Po ovoj Elrojevoj prozi, De Palma je snimio istoimeni film. bestseler roman. triler, odlično očuvano, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,304 strane, CENA 350 DINARA

21279) TAJNA HANIBALA LEKTERA , Tomas Haris, Blic Beograd 2007 , Hanibal Lekter se smatra likom koji je najduže proganjao u celokupnoj literaturi.
Konačno je evolucija njegovog zla razotkrivena. Hanibal Lekter se pojavljuje iz košmara Istočnog fronta,dečak u snegu, mutav, sa lancem oko vrata.Deluje potpuno usamljen, ali,
zapravo, sa sobom nosi svoje demone.Hanibalov ujak, ugledni slikar,nalazi ga u sovjetskom sirotištu i dovodi u Francusku, gde će Hanibal živeti sa njim i njegovom prelepom i egzotičnom suprugom, gospođom Murasaki.Gospođa Murasaki pomaže Hanibalu da se izleči. Uz njenu pomoć napreduje i postaje najmlađa osoba ikada primljena u medicinsku školu u Francuskoj. On otkriva da ima izvanškolskog dara, i ta pojava ga čini
Hanibalom Lekterom... Postaje čudo smrti.Hanibala progone i muče njegovi demoni, tako da ih, kad odraste,redom posećuje - jednog po jednog... bestseler roman, tvrd povez,,zaštitni omot,latinica,287 strana, format 25 cm CENA 350 DINARA

21322) ODABRANA DELA U 6 KNJIGA komplet , Dafne di Morie ( Daphne du Maurier ) , Matica hrvatska Zagreb 1984 ,romani ( ljubavni, krimi, triler ) , tvrd povez,zaštitni omot,očuvano , Format: 12,5 x 20,5 cm , latinica, ukupno preko 2230 strana , komplet sadrži sledeće naslove :

1) KRALJEV GENERAL
2) FRANCUZOVA DRAŽICA
3) MOJA ROĐAKINJA RACHEL
4) ŽRTVENO JANJE
5) MARY ANNE
6) NIKAD VIŠE NEĆU BITI MLAD ( bez zaštitnog omota )

CENA 2500 DINARA

21324) TROJSTVO 1 i 2 , Leon Uris , August Cesarec Zagreb 1982 , roman ,2 knjige tvrd povez,zaštitni omot , 453 + 383 strane, CENA 600 DINARA

21325) MILA 18 , Leon Uris , August Cesarec Zagreb 1982 , roman , tvrd povez,zaštitni omot , 610 strana, CENA 350 DINARA

21326) QB VII , Leon Uris , August Cesarec Zagreb 1982 , roman , tvrd povez,zaštitni omot , 418 strana, CENA 350 DINARA

21330) TREĆA DEVOJKA , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 258 strana, CENA 200 DINARA

21331) MISTERIJA SEDAM BROJČANIKA , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 245 strana, CENA 200 DINARA

21333) PAUKOVA MREŽA , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 220 strana, CENA 200 DINARA

21336) ZABAVA S UBOJICOM , Sandy Fawkes , Mladost Zagreb 1980 , jedna od najčudnijih istinitih priča ikada napisana, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,214 strana , Format: 14,5 x 20,0 cm CENA 250 DINARA

21337) KRUPNA RIBA , Danijel Valas , Narodna knjiga Alfa Beograd 2004 , roman mitske snage , biblioteka Megahit , t Roman po kojem je snimljen istoimeni film kao najveći pretendent za nagradu Oskar.
U svojim najboljim godinama, Edvard Blum je bio neobičan čovek. Mogao je svakoga da nadmaši. Spasavao je tuđe živote. Volele su ga životinje, voleli su ga ljudi. Volele su ga žene. Bio je tgovac pun vizionarskog nadahnuća. A niko nije umeo da se šali kao on.
Ovako je, u najmanju ruku, on isprčao svom sinu, Viljemu. Viljem, zapravo, ne poznaje dobro svog oca, pošto Edvard ne provodi mnogo vremena kod kuće. O njemu zna ono što je uspeo da sazna iz pričica, koje je godinama slušao.
Dok gleda kako mu otac umire, u Viljemu raste očajnička želja da sazna više o njemu, dok ne bude prekasno. I tako, zadivljujućom veštinom, ponovo sklapa neuhvatljivi očev život kroz niz legendi i mitova, tražeći nadahnuće u ono malo činjenica koje su mu poznate. Kroz ove priče, Viljem počinje da razumeva velike podvige Edvarda Bluma - kao i njegove velike neuspehe. Nekako uspeva da razume oca kojeg gubi. I tako nalazi pravi način da se oprosti od njega. tvrd povez,latinica,198 strana, CENA 350 DINARA

21338) IZGUBLJENA DEVOJKA 1 i 2 , D.H .Lorens , Obod Cetinje 1965 , roman, 2 knjige, tvrd povez,latinica , ukupno 385 strana, CENA 300 DINARA

21339) TESLINO ELEKTRIČNO DRUŠTVO , Dejvid Frejzer , Klub NT Beograd 2006, drama, U ovoj kanadskoj drami u dva čina umetničkom vizijom je uobličen sukob između Tesle i Edisona u istoriji poznat kao "rat struja". Dvadeseti vek nije bio spreman za jednog naučnika modernog doba koji je verovao da će promeniti svet nabolje snagom svoje vizije. Da li će XXI vek biti drugačiji? Teslino elekticno drustvo` je mali insert iz neobicne bitke izmedju pristalica Teslinih naizmenicnih struja i Edisonovih jednosmernih koji se dogadja 80/90-tih godina 19.veka. mek povez ,ćirilica , 97 strana, CENA 300 DINARA

21341) 50 NAČINA DA NAĐEŠ ONOG PRAVOG , Lusi En Holms , Laguna Beograd 2010 , Sara Sardžent nema posao, nema sreće u ljubavi i kreće u misiju...
Osećam se kao gubitnica. Ovo je već trista pedeset prvi dan bez seksa. Prava suša. Kad bi Bob Geldof čuo za to, održao bi koncert.
Sara Sardžent nije imala dečka tri godine i devet meseci. Pet meseci je skupljala hrabrost da priđe ćelavom momku sa stomačićem, koji radi u obližnjem pabu. Pomenuti gospodin ju je obavestio da bi radije ostao kod kuće i gledao Narniju na DVD-ju. Time joj nije samo povredio ponos već ga je potpuno razorio. A to boli, stvarno boli. Obećala je sebi da je to bio poslednji pokušaj da se približi osobi suprotnog pola.
Ali njena porodica i prijatelji drugačije razmišljaju. Prijavili su je za rijaliti šou mimo njene volje, naterali je da ide na munjevite sastanke naslepo, a onda su je podstakli na nešto još radikalnije: da pokrene blog.
Sara Sardžent se iznenada zatekla u istraživačkoj misiji. mek povez,latinica,400 strana, CENA 350 DINARA

21447) ABC UBISTVA , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 216 strana CENA 200 DINARA

21448) ISKRIČAVI CIJANID , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 218 strana CENA 200 DINARA

21451) SERVIS ZA ČAJ ’’ARLEKIN’’ , Agata Kristi , Politika Narodna knjiga Beograd 2005 , biblioteka Bestseler , odlično očuvano, mek povez ,latinica, 222 strane CENA 160 DINARA

21452) LEŠ U BIBLIOTECI , Agata Kristi , Globus Zagreb * Matica srpska Novi Sad 1988 , krimi roman, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,233 strane, CENA 350 DINARA

21455) TAJANSTVENI GOSPODIN QUIN , Agata Kristi , Globus Zagreb * Matica srpska Novi Sad 1988 , krimi roman, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,300 strana, CENA 350 DINARA

21456) TKO PLIMU UHVATI , Agata Kristi , Globus Zagreb * Matica srpska Novi Sad 1988 , krimi roman, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,320 strana, CENA 350 DINARA

21459) ISKRIČAVI CIJANID , Agata Kristi , Globus Zagreb * Matica srpska Novi Sad 1988 , krimi roman, tvrd povez,zaštitni omot,latinica,297 strana, CENA 350 DINARA

21462) PLANINA DUŠE , Gao Singđijan , Stubovi kulture Beograd 2001 , nobelova nagrada za književnost, Ključno ostvarenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost. U ovom velikom delu savremene književnosti Singđijan povezuje drevne kineske običaje, šamanističke obrede ili taoističke mudrosti sa ovovekovnom istorijom ili sa modernom poetikom. roman, kineska književnost ,mek povez,latinica,466 strana, posveta na predlistu ,CENA 750 DINARA

21466) ZLOČIN OLGE ARBELJINE , Andrej Makin , Paideia Beograd 1999 , Kneginja Olga Arbeljina, vršnjakinja ovog veka, nošena vihorom Oktobarske revolucije, dospeva kao izbeglica u Francusku. Njen muž knez Arbeljin, bivši oficir carske vojske napušta je u Parizu i ostavlja bez sredstava za život, sa detetom koje boluje od hemofilije. Jednog sparnog julskog dana nevoljno prihvaćena šetnja čamcem završila se smrću izvesnog Goleca. Olga je optužena... mek povez, latinica,202 strane, CENA 250 DINARA

21470) STRAH OD LETENJA, Erika Jong , BIGZ 1984 , Prica o Isidori Ving, antiheroini nasih dana rastrzanoj izmedju konvencija i neodoljive zelje za erotskom i psiholoskom slobodom. Isidora je lepa, strasna i senzualna, ali oseca uzasan strah od svoje snage i slobode: ona ima strah od letenja. Njeni brakovi lako propadaju, njene ljubavi se potapaju, tako da se ona nalazi u procesu stalne autoanalize. mek povez,latinica,411 strana, CENA 250 DINARA

21471) STEPSKI VUK , Herman Hese , BIGZ 1978 , mek povez,latinica,274 strane, CENA 300 DINARA

21472) NA SAMOM DNU ,Gunter Wallralff , Snl Zagreb 1986, mek povez, , latinica,roman o životu turskih gastarbajtera u Nemačkoj , Prerušen u turskog radnika na radu u SR Nemačkoj, čuveni novinar Günter Wallraff proveo je oko dve godine radeći najteže, najslabije plaćene i po zdravlje opasne poslove. Uzimajući ih "na crno", upoznao je život "gastarbajtera" - ne samo turskih - s njegove najteže, užasne strane. Tako angažirano i potresno nije o tim ljudima još niko pisao. Njega nisu prepoznali. On je, međutim, raskrinkao nove sisteme eksploatacije i svojim otkrićima zapanjio svet. 240 strana , Format: 21x12 cm CENA 300 DINARA

21473) DŽEJN EJR , Šarlot Bronte , Narodna knjiga Beograd 1973 , Roman o mukotrpnom detinjstvu i ponositom, teskom, punom iskusenja devojastvu Dzejn Ejr. Izvanredna slika detinjstva, surovo realisticna a istovremeno umetnicki ubedljiva, tvrd povez,ćirilica,567 strana, CENA 260 DINARA

21474) 1876 , Gore Vidal , Znanje Zagreb 1980 ,istorijski roman, biblioteka Hit, tvrd povez,latinica,431 strana, CENA 400 DINARA

21475) POD TUĐIM UTICAJEM , Džejn Osten , Narodna prosveta Beograd , Ljupka i inteligentna, ali uvek u senci i bez podrške najbližih, En Eliot je, oslanjajući se na sud jedine osobe kojoj je verovala, raskinula veridbu sa kapetanom Ventvortom. Godine koje prolaze donose joj zrelost i samopouzdanje i novu mogućnost izbora. Mladi gospodin Eliot obasipa je pažnjom pred kojom se njene draži i vrline ispoljavaju u novom svetlu, čak i za one koji su je dobro znali. Ali En je svesna da ovoga puta odluku mora doneti sama. međuratno izdanje, roman, tvrd povez,ćirilica, XXV + 336 strana, CENA 250 DINARA

21477) GAD , Maj Sjowall & Per Wahloo , Spektar Zagreb 1984 , krimi roman, biseri kriminalističke književnosti , tvrd povez,zaštitni omot,latinica,192 strane, CENA 250 DINARA

21478) FLETCH , Gregory McDonald , Spektar Zagreb 1984 , krimi roman, biseri kriminalističke književnosti , tvrd povez,zaštitni omot,latinica,206 strane, CENA 250 DINARA

21479) MULEN RUŽ , Pjer La Mir , Beletra Beograd 1989 , roman po kojem je snimljen istoimeni film, 2 knjige, mek povez,ilustrovano,latinica,510 strana, CENA 250 DINARA

21480) GRADINAR , Rabindrant Tagore, Beograd 1985 , prevod David S.Pijade,pogovor Vojislav Đurić , mek povez,ćirilica,ilustrovano,164 strane CENA 160 DINARA

21481) ILIJADA , Homer , Beograd 1985 , izbor iz Homerova Ilijade, izbor i predgovor Miron Flašar , mek povez,ćirilica,253 strane, CENA 200 DINARA

21613) NE IDIMO NOĆAS PSIMA , Aleksandra Fuler , Laguna Beograd 2008 ,jedno afričko detinjstvo , Ova knjiga zasluzuje da je citaju generacije.“ Guardian „Sudbina ove zanosne knjige je da preraste u klasicno delo o Africi i detinjstvu.“ Sunday Times „Predivna knjiga... blistav licni prikaz odrastanja u porodici jednako egzoticnoj koliko i kontinent koji ju je opcinio... Porodica Fulerovih predstavljena je s mesavinom ostrine i blagonaklonosti koji glavne likove cine nezaboravnim.“ Scotsman „Njena proza je zestoka, nesentimentalna, ponekad neodlucna i uznemirujuce iskrena. Ovoj knjizi snagu daje piscevo jasno sagledavanje cak i najneopipljivijih cinjenica, te zasluzuje da se nadje odmah uz Karen Bliksen i Doris Lesing.“ Sunday Telegraph „Ova se knjiga cita kao najlepse ljubavno pismo jednom kontinentu.“ Richard E. Grant „Kao i dnevnik Ane Frank, i ovo delo svedoci o mladoj osobi zatocenoj u svom malom svetu, dok se oko nje odvijaju veliki istorijski dogadjaji.“ Publisher's Weekly „Aleksandra Fuler posuta je zvezdanom prasinom slave od glave do pete. Njeni memoari su izvanredni.“ Observer „Aleksandra Fuler potekla je iz sredine duboko opterecene predrasudama, postavsi odlican pisac. Vrednosti svog detinjstva pretresa s mnogo razumevanja i razloznosti. Njena je knjiga nepristrasna i duhovita, bogata razumevanjem i simpatijama za obe strane u jednom od najtezih africkih konflikata.“ Times Literary Supplement mek povez,latinica,ilustrovano, 305 strana, CENA 300 DINARA

21614) VLADAR , Frederiko Andahazi , Narodna knjiga Alfa Beograd 2005, roman, Vladar je priča o Varijevom sinu, žavolu, vođi rođenom u srcu šume koji osvaja volju svog naroda neostvarljivim obećanjima, i vodi ga iluzijom o nemogućem prosperitetu. Kad se povuče - zajedno sa svojim ministrima-apostolima, čekajući najpovoljniji trenutak da bi uživao u plodovima požnjevene moći, narod ostaje da vapi za njegovim ponovnim dolaskom. Iza scene, duhovni savetnik, makijavelistički, osvetljava Mesijine korake. Ali, gde li se krije Varijev sin? Šta je potrebno za njegov povratak? tvrd povez,latinica, 213 strana, CENA 300 DINARA

21615) ZADNJA STANICA , Džej Parini , Dereta Beograd 2008 , roman o poslednjoj godini Tolstojevog života, Tokom burne poslednje godine svog života Tolstoj očajnićki čezne za mirom, napušta brojnu porodicu, sklanja se od novinara i kreće u nepoznatom pravcu.
Osvetljavajući najtajnije delove Tolstojeve duše, Džej Parini stvara originalnu priču - jedinstvenu knjigu o Tolstoju, ruskoj književnosti i životu koji se polako pretvara u roman. mek povez,latinica, 280 strana, CENA 300 DINARA

21616) IMA LI NEKOGA TAMO? , Marijana Kiz , Evro Giunti Beograd 2008 , U romanu Ima li nekoga tamo? Kizova je ponovo na svom omiljenom terenu – priči o ženi u savremenom društvu i uvek aktuelnim muško-ženskim odnosima. Međutim, složena struktura njenog pisanja i veoma detaljna i delikatna analiza glavnih I sporednih junaka, kao i ozbiljne, često i mračne teme koje obrađuje, razdvajaju kniževnost Marijane Kiz od slične literature kakva je danas u modi. mek povez,latinica,514 strana, CENA 350 DINARA

21624) 14. 000 STVARI KOJE NAS ČINE SREĆNIM , Barbara En Kifer , Leo commerce Beograd 2007 , duhovne mudrosti , Ne smete propustiti ovu luckastu, neodoljivu listu sitnica koje nas čine srećnim. Stvari, mesta, kaprici, razmišljanja, proslave i hleb naš nasušni. 125 ilustracija , mek povez,latinica, format 10 X 15 cm, 622 strane , CENA 250 DINARA

21625) KNJIGA KOJA DONOSI SREĆU , Stefan Behtel i Larens Roj Stejns , Leo commerce Beograd 2007 , duhovne mudrosti , TREBA LI VAM MALO VIŠE SREĆE? Pospite muskatni oraščić na listiće za loto. U džepove novog odela stavite novac. Uza stepenice idite unatraške. Jedite kiseli kupus prvog dana u godini. A ako ste nešto slučajno obukli naopačke, nosite ga tako tokom celog dana. Srećno! mek povez,latinica, format 10 X 15 cm, 384 strane , CENA 300 DINARA

21626) ŠEST LICA TRAŽI PISCA *- HENRI IV , Luiđi Pirandelo , Prosveta Beograd 1963 , drame, italijanska književnost, Na praznoj pozornici, na kojoj se održava proba upravo jedne Pirandelove drame, pojavljuje se šest lica u potrazi za piscem koji bi hteo i mogao da napiše i izvede njihovu životnu dramu. Direktor drame, zainteresovan njihovom pričom, pristaje da je postavi na scenu, ali u toku probe njihova stvarna drama prerasta u tragediju koja osujećuje pokušaj da se na sceni “realizuje drama” i preusmerava prvobitnu ideju u sasvim neočekivanom pravcu. Ova drama koju je Pirandelo, prema sopstvenim rečima, napisao “kako bi se oslobodio jednog košmara” smatra se njegovim remek-delom.

O autoru:

Luiđi Pirandelo (1867-1936), jedan od najznačajnijih italijanskih književnika XX veka, inovacijama u književnosti i pozorištu obeležio je svoju epohu, ali se njegova dela i danas mogu smatrati veoma „modernim“.

Obrazovanje je stekao u Palermu, Bonu i Rimu, gde je proveo veći deo života. Nažalost, njegov miran porodični život često su potresali iznenadni i teški udarci sudbine, kao što su finansijski krah roditelja njegove supruge i njen potonji gubitak razuma. Taj događaj imao je veliki uticaj na samog Pirandela.

Svetsku slavu sicilijanski pisac stekao je posle Prvog svetskog rata, a naročito po osnivanju vlastitog pozorišta u kojem je bio impresario i reditelj. Turneje tog pozorišta po Evropi i Americi bile su trijumfalne, a prema njegovim komedijama i romanima snimljeni su mnogi filmovi kako u Italiji tako i u Holivudu. Pirandelo je dobio i Nobelovu nagradu za književnost 1934. godine.
U svojim delima, prožetim pesimizmom i nihilizmom, osobenim i tragičnim humorom, autor pobija pozitivističku veru u razum. Ceo njegov opus odiše gorkim razmišljanjima i paradoksalnim zaključcima.

Pirandelo je napisao sedam romana od kojih su najbolji Pokojni Matija Paskal (1904), koji se bavi odnosom jedinke i birokratskog aparata, pa i sveta uopšte, i Jedan, nijedan i sto hiljada (1924) u kojem je zastupljena jedna od njegovih omiljenih tema: pluralitet ličnosti.

Slavni pisac je autor i nekoliko zbirki novela od kojih je najznačajnija Novele za godinu dana (od predviđenih 365 napisao je 246). U tim pripovetkama junaci su obični ljudi neobičnih sudbina i one predstavljaju vešt spoj italijanske verističke pripovetke XIX veka sa zahtevima novog doba.

Najveći doprinos svetskoj književnosti, Luiđi Pirandelo je dao svojim pozorišnim delima, u kojima su zbivanja i situacije opisani u pripovetkama i romanima dramski uobličeni. Najčuvenije delo ovog žanra je šest lica traži pisca (1917), koje se bavi temom „teatra u teatru“, a poznata su i dela Tako je (ako vam se čini) iz iste godine i Henrik IV iz 1921. godine. tvrd povez,ćirilica,253 strane, CENA 350 DINARA



No comments: